De UT lanceert zeven nieuwe landingpages in verschillende talen, om voor potentiële studenten uit Brazilië, Indonesië, Bulgarije, Roemenië, China, Mexico en Arabische landen beter vindbaar te zijn op het internet. De eerste website voor de Braziliaanse doelgroep is sinds afgelopen week online, de andere talen volgen snel.
Waarom deze landen?
Brazilië (Portugees), Indonesië, Bulgarije, Roemenië, China en Mexico zijn landen waar de UT kansen ziet op het gebied van studentenwerving. Voor deze landen doet de UT extra inspanning, onder andere online.
Bij het kiezen van deze landen kijkt de UT naar een groot aantal factoren, bijv.:
- Diploma’s moeten goed aansluiten met het WO;
- De UT moet er breed kunnen werven, dus bachelor en master;
- Het Engels van de potentiële studenten moet goed zijn;
- Er dienen financiële middelen aanwezig te zijn bij studenten/ouders of overheid (beurzen). Bij de Brazilië-site gaat het vooral om ‘Science without borders’, een scholarschip programma vanuit Brazilië, waarin veel geld beschikbaar is voor studenten die naar het buitenland gaan voor een exchange programma.
Goede vindbaarheid op internet is niet het enige wat de UT voor deze landen doet. Collega’s van de verschillende faculteiten van de Universiteit Twente zijn ook regelmatig op studiebeurzen in deze landen aanwezig.
NB: Arabische landen vallen niet standaard onder deze landenlijst, maar vanwege de deelname van de UT in het samenwerkingsverband HAEC (Holland Arab Education Consortium) is ook voor de Arabisch doelgroep een aparte landing page in de planning.
Waarom werven in het Engels niet voldoende is
Dit project is geïnitieerd, omdat geconstateerd werd dat studenten uit deze doellanden nauwelijks in het Engels zoeken via zoekmachines. Daar zijn de huidige websites van de UT niet op ingesteld. Tevens draagt het maken van pagina’s in andere talen bij aan de SEO (zoekmachine optimalisatie, oftewel het beter vindbaar zijn in o.a. Google) van de website en de effectieve SEA campagnes (online advertenties) die alleen gedraaid kunnen worden wanneer ze verwijzen naar een pagina in dezelfde taal als de SEA advertenties (e.g. Spaanse advertentie moet linken naar Spaanstalige website). Als de UT aanwezig is op een studiebeurs in Brazilië, dan wordt de doelgroep daar via online advertenties van op de hoogte gebracht.
Derde punt is dat het merendeel van de gerankte universiteiten content in de eigen taal van de student aanbieden, zeker voor een land als China dat veel inwoners heeft. Daarom is besloten om voor een aantal doellanden een mini-website te bouwen met content in de eigen taal. Op die manier is de UT beter vindbaar door een breder publiek (denk ook aan ouders die kunnen meelezen op deze manier, partneruniversiteiten, ministeries en andere beïnvloeders).
Ambassadeurs op de UT betrokken
Projectleider Myrna Hofman: “Het project is geïnitieerd door Marketing & Communicatie, maar we laten natuurlijk vooral mensen uit het betreffende land hun verhaal vertellen. Voor de Brazilië-pagina hebben we een aantal internationale studenten benaderd, en ook een aantal andere landenspecialisten op de UT, zoals medewerkers. Op de website presenteren we testimonials van deze mensen, en filmpjes. Ook LA VOZ, de Zuid-Amerikaanse studentenvereniging van de UT, werd natuurlijk benaderd voor een stukje op de site.”
www.utwente.edu
Voor deze landingspages gebruiken we www.utwente.edu/*, i.p.v. www.utwente.nl/*. Dat doe we omdat
- het .edu-domein een internationale uitstraling heeft;
- zoekmachines het gebruik van meerdere talen op één domein bij een .edu-domein eerder accepteren dan op een niet-.edu-domein;
- we een korte, makkelijke URL kunnen hanteren in de eigen taal van de doelgroep, bijv www.utwente.edu/brasil;
- deze pagina enkel een landing page is een geen vaste plek in de boom van utwente.nl heeft.
NB: We ontvangen veel vragen van mensen die ook graag een .edu domein willen registreren. Dit is sinds 2009 uitsluitend mogelijk voor universiteiten in de VS.
Planning en vervolg van het project
De pagina’s voor Brazilië en Mexico zijn inmiddels online, en zullen nu bij partners onder de aandacht worden gebracht. Verder worden de werkzaamheden rondom de pagina’s voor Indonesië en Roemenië opgestart.
Als meer landen volgen, zullen we de URL’s hier plaatsen:
- Brazilië – www.utwente.edu/brasil
- Mexico – www.utwente.edu/mexico
Leave a reply