Blog

Project uitgelicht: maps.utwente.nl – 3D-kaart Universiteit Twente en Kennispark Twente uit de lucht

Posted by Anne Heining in the category Projecten

Vandaag hebben we de vernieuwde versie van maps.utwente.nl online gezet. Volledig werkend op mobiel, met meer Human Touch, en meer handige toepassingen. Hieronder vind je informatie over dit project: wat hebben we precies gedaan en waarom?

maps-utwente-nl-volledige-kaart

Achtergrond: waarom maps.utwente.nl (2009-2013)?

In november 2009, toen het O&O-plein op de campus nog maar op papier gepland was, is een eerste 3D-kaart van het nieuw te ontwikkelen gebied gemaakt door Nymus3D, een spin off van de UT. Deze kaart is later uitgebreid door Kennispark Twente, om het gebied met al zijn spin offs in kaart te brengen. In een laatste ronde is de rest van de campus aangesloten, en is de volledige kaart maps.utwente.nl ontstaan, van de Universiteit Twente en het complete gebied van Kennispark. De oude versie was volledig met Flash gemaakt, en bestond uit extreem grote video-bestanden.

De kaart zorgde vanaf begin voor een ongekende weergave van het gebied en geeft een goed overzicht over de campus van de Universiteit Twente en Kennispark. Voor de kaart zijn bouwtekeningen van de gebouwen gebruikt om ze zo echt mogelijk te laten lijken. Daarnaast is de kaart breed inzetbaar, niet alleen voor studiekiezers, bezoekers, maar voor iedereen. De uitgebreide zoekfunctie helpt gebruikers, opleidingen, gebouwen, faculteiten en andere organisaties te vinden.

De update: nieuwe techniek en nieuwe functionaliteiten (2014 – …)

Na een aantal jaren bleek een update van de kaart op het gebied van functionaliteiten noodzakelijk: de groei van smartphones en tablets zorgde ervoor, dat de zware Flash-versie niet voor iedereen toegankelijk was, en de kaart miste nuttige toepassingen. Hij was leuk, maar functies misten. Daarom hebben we in 2013/2014 de volgende punten aangepakt:

  • Gebruiksvriendelijkheid: van Flash naar HTML5. De kaart draait nu volledig op HTML5, en werkt daarmee ook op tablets en smartphones, op veel meer platforms dan eerder. Hij geeft bij mobiele bezoekers ook aan, waar op de kaart deze zich bevinden. (Let op: de kaart is verder geen volledig navigatiesysteem van het ene naar het andere gebouw.) De aanpassingen (app look) moeten ook tot een meer intuïtieve navigatie leiden, de kaart sneller maken, en zo de gebruikerservaring verbeteren.
  • Foto’s: meer ‘Human Touch‘. De kaart was leuk, gaf een goed overzicht voor bezoekers of studiekiezers, maar de ‘human touch’ ontbrak. Daarom hebben we voor elke locatie foto’s toegevoegd van studenten, medewerkers en bezoekers op de specifieke locaties, die de visuele ervaring verbeteren. Als een locatie meerdere foto’s heeft, wisselen die om de paar secondes op de achtergrond.
  • Onderhoud vereenvoudigen: In de oude versie zaten van alle organisaties (opleidingen, faculteiten, bedrijven, verenigingen etc) eigen teksten. Deze informatie veroudert snel, en was op die manier lastig te onderhouden. In de nieuwe versie linken we sneller door naar de website van de betreffende organisatie, en houden we minder teksten bij in het systeem. Ook zit er feedback-functionaliteit in, zodat gebruikers direct fouten door kunnen geven.
  • Toepasbaarheid: gepersonaliseerde links, embed-functies, etc. De nieuwe kaart is op meerdere platforms (bijv. eigen website van vakgroep, bedrijf, studentenvereniging etc) te integreren. Via de link-functie direct naast het zoekveld kunnen gebruikers een gepersonaliseerde link delen (bijv in de signature van hun mail) of een gepersonaliseerd onderdeel van de kaart in hun website embedden. Zie de voorbeelden hieronder:
    • Gepersonaliseerde link: maak een gepersonaliseerde link met je eigen naam, en plaats die op je website of in je signature van je mail, voorbeeld: Team Online Media, gebouw Spiegel
    • Gepersonaliseerde  kaart op je website:  maak een gepersonaliseerd onderdeel van je kaart aan voor je eigen website (via een iframe), zoals hieronder aangegeven. Het eerste plaatje laat zien hoe je hem op maps.utwente.nl kan personaliseren, het tweede plaatje hoe hem op je eigen website kan embedden. Klik op het plaatje om deze te vergroten.

maps-utwente-nl-instellen mc-site

 

Een aantal cijfers

De kaart bevat tegenwoordig 163 gebouwen van de UT en Kennispark, die op basis van bouwtekeningen van de gebouwen opgezet zijn. Daarnaast zijn er 60.000 bomen en struiken te vinden op maps.utwente.nl. ‘De kaart is opgebouwd uit vier renders (plaatjes die gegenereerd zijn vanuit een 3D-model) van elk 10.000 pixels breed. Elke render heeft op een high-end computer zes uur nodig als om de grafiek te berekenen’, legt Vincent Bos van Nymus3D uit. Voor de belichting van de modellen is een fysisch correct lichtmodel gebruikt in de renders.

Wijziging doorgeven of foto toevoegen?

Wij als team Online Media van Marketing & Communicatie beheren deze kaart, en horen graag als we informatie kunnen aanvullen! Hebt je nog leuke rechtenvrije foto’s (minimaal 2000pix breed en bij voorkeur met mensen op de foto), stuur deze dan op naar onlinemedia@utwente.nl, met de vraag ze te plaatsen bij een specifiek gebouw. Mis je linkjes, of informatie, of klopt er iets niet? Ook dan horen we het graag! In de kaart zit links boven bij het zoekveld ook een feedback-optie! Informatie dient altijd tweetalig te worden aangeleverd.

Met dank aan….

Nymus3D en de UT hebben intensief aan deze kaart gewerkt, om hem in februari 2014 in vernieuwde vorm te presenteren. Naast deze partijen zijn er een aantal mensen die we willen bedanken voor hun foto’s die we voor maps.utwente.nl mochten gebruiken:

 

Leave a reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.