Blog

Project uitgelicht: een nieuwe website voor de 3TU.Federatie

Posted by Anne Heining in the category Projecten

Eind augustus 2013 hebben wij een nieuwe website voor de 3TU.Federatie opgeleverd, ook werkend voor tablet en mobiel. Daarmee heeft de 3TU.Federatie niet alleen een nieuwe corporate website, maar ook een standaard-template, die gebruikt kan worden voor instituten en opleidingen van 3TU.

3tu_design_v2_defDe uitdaging

De 3TU.Federatie was niet alleen toe aan een nieuw, fris design dat touchscreen-friendly is op alle (mobiele) apparaten, maar wilde vooral ook een standaard aanbieden voor haar opleidingen en instituten. Daardoor kunnen zij op een simpele manier een eigen website in 3TU-huisstijl beheren. In het verleden was er geen standaard, zodat elk instituut op een stukje webruimte een eigen site bouwde. Dit kostte de medewerkers veel tijd, omdat het wiel elke keer opnieuw uitgevonden werd, al dan niet in 3TU-huisstijl. Vaker niet dan wel. Een grote uitdaging was ook, de 3TU-website steeds weer van verse content te voorzien, terwijl er maar incidenteel nieuwsberichten zijn. Met de 3TU-websites wil de 3TU.Federatie meer aandacht vestigen op de samenwerking, en de meerwaarde hiervan voor o.a. studenten.

Werkwijze binnen 3TU

Wij waren verheugd dat de 3TU.Federatie graag met ons in zee wilde voor dit project, en erg te spreken was over klantvriendelijkheid, expertise en flexibiliteit van ons team. Na een eerste inventarisatie met vertegenwoordigers van 3TU-instituten/opleidingen in Utrecht een jaar geleden hadden we een lijst van eisen, waarmee wij een externe partij voor design/functioneel ontwerp konden kiezen, en contact op konden nemen met de vaste website-bouwers van de UT.

Een aantal maanden verder hebben we de eerste ontwerpen bij een tweede groepsbijeenkomst in Utrecht gepresenteerd, zowel voor desktops als voor mobiele apparaten. De reacties hierop waren erg positief! We konden met enkele kleine aanpassingen de website bouwen, en in de zomervakantie was deze gereed om te vullen.

Uiteindelijk zijn we op 29 augustus live gegaan met een nieuwe corporate site, en een aantal websites voor instituten en opleidingen. Een handvol instituten/opleidingen volgt later. Voor een overzicht van alle 3TU-websites zie de footer van www.3tu.nl.

Betrokken partijen

Bij projecten vinden wij het belangrijk, dat wij de kennis van de UT inzetten. Zo hebben wij een voorkeur voor UT-gerelateerde bedrijven. Het grafisch en functioneel design is dan ook gedaan door Label305, een studentenbedrijf dat in de Bastille op de campus van de UT gehuisvest is. Label305 is er uitstekend in geslaagd, een fris design voor 3TU op te leveren voor verschillende devices. Daarnaast heeft dit studentenbedrijf vooral ook een goede oplossing gevonden, hoe de corporate pagina van de 3TU.Federatie zonder veel onderhoud steeds weer ververst kan worden. Naast de nieuwsberichten, die heel simpel met één vinkje doorgeplaatst kunnen worden van alle instituten/opleidingen naar de corporate 3TU-site, blijft de startpagina steeds weer verse content tonen. RSS-feeds en Twitter-berichten van de drie universiteiten in de 3TU.Federatie vormen een belangrijke basis. Label305 is in de regio ook bekend van de een aantal apps, zoals de Enschede-app en de Twente-app.

De bouw van de website is gerealiseerd door B-Lex IT, eveneens een spin-off van de UT. Ook hier zetten we UT-alumni aan het werk, om 4 versies van de website neer te zetten: het brede design voor de desktop-computer, en drie kleinere formaten voor tables en smartphones (1024/768 en de mobiele versie). B-Lex werkt al 12 jaar met de UT samen, en levert het websysteem voor de UT-websites, applicaties, nieuwsbriefsysteem en meer.

Tot slot

De laatste dagen waren niet minder stressvol dan bij elk ander project, maar zowel wij als de 3TU.Federatie zijn erg tevreden met het resultaat. Het zal nog wel even duren voordat ook de laatste foutjes eruit zijn.

Voor beheerders van 3TU

Ben je zelf een beheerder van een 3TU-website? Dan vind je alle relevante informatie op het intranet: www.3tu.nl/webmasters.

Een aantal ontwerpen

Mobiel:

3tu_design_v2_320     3tu_design_content_niv0_landingpage_optie1_320_def_psd   3tu_design_content_niv0_agenda_320_def_psd   3tu_design_content_niv0_kennisvalorisatie_320_def_psd  3tu_design_content_niv2_agendaitem_320_def_psd  3tu_design_v2_320-zoeken_def

Desktop

3tu_design_v2_def 3tu_design_content_subpage-niv2_organisatie 3tu_design_content_subpage-niv2_nieuwsitem

3tu_design_content_subpage-niv2_nieuwsbrieven 3tu_design_content_niv0_nieuws 3tu_design_content_niv0_landingpage

Leave a reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.