Blog

VOP’s zijn nog vindbaar!

Posted by Helma Vlas in the category Docentprofessionalisering

Nieuwsgierig geworden na deze cryptische titel? Collega Frank stuurde mij een referentie (pag. 94) uit het boek van John Biggs ‘Teaching for quality learning in university’ (Biggs & Tang, 2011). Blijkt er in een buitenlands boek toch zomaar verwezen te worden naar de vroegere Venster op Professionalisering (VOP) nieuwsbrief van CELT. CELT heette overigens in die tijd nog Onderwijskundige Dienst of, nog iets eerder, Onderwijskundig Centrum.
In deze aflevering – 2008 – stond de bewuste aflevering: https://www.utwente.nl/en/ces/celt/publications/archive-vop/okt2005/nieuwsbrief_17/

Al zoekende naar het artikel over Treshold concepts viel me op dat de oude VOP nieuwsbrieven nog gewoon te raadplegen zijn. Mits je de ‘geheime’ link weet.
Uit nostalgie bladere ik er weer eens door en een deel van de artikelen biedt nog altijd praktische tips of interessant leesvoer. Zoveel verandert er nu ook weer niet in het onderwijs. En het is leuk om te zien hoe we de lezers probeerden te activeren met testjes of te interesseren voor de diensten die we bieden (tegoedbon).

Voor wie wil zelf eens wil bladeren, zie:  https://www.utwente.nl/en/ces/celt/publications/archive-vop/okt2005/ NB. Links naar sites of presentaties of documenten in de artikelen werken vaak niet meer.  
De allereerste afleveringen (we zijn gestart in 2003) zijn niet meer via de site te vinden. Die zijn gemaakt en gepubliceerd in een programma dat al lang geleden door de UT is afgeschaft.  de illustratie bij dit artikel geeft een indruk hoe de nieuwsbrief er heel in het begin uitzag. 

Een paar aardige artikelen uit de oude doos:
Studeren alleen voor liefhebbers? Help ze liefhebben!
Vakevaluatie in 10 stappen (van Lisa Gommer)
De overgang van ons vroegere Didactisch Inwerktraject (DUIT) naar het huidige BKO. Een stukje historie.
Tips voor het bereiken van een groter leereffect bij colleges voor anderstaligen.
• Test: wat weet u van het formuleren van tentamenvragen? Destijds een wedstrijd met tegoedbon. De antwoorden werden in een volgende aflevering gegeven.
• Test je onderwijsopvattingen. Nog ene test. we waren in die tijd dol op testjes kennelijk.
• Destijds een erg populair artikel, maar alle kans dat er wel betere varianten en berekeningen zijn op dit gebied: Hoe bereken je nu studielast?

Wordt het weer tijd voor een nieuwe CELT-nieuwsbrief. Of een weblog met brede verspreiding? Zou er belangstelling voor zijn?